13-4-2018 ED

Vorming brede coalitie Bladel gestrand

BLADEL – De verkenning van een coalitie in Bladel met vier partijen is stukgelopen. CDA en Bladel Transparant zien geen meerwaarde in de deelname van D66.

Twan Linders 13-04-18, 14:27

 

De poging om in Bladel een coalitie te vormen met CDA, Bladel Transparant (BT), Vrije Hapertse Partij (VHP) en D66 is gestrand. Zowel CDA als BT ziet geen meerwaarde in de deelname van D66. Informateur Anjo van de Huygevoort, lijsttrekker van grootste partij CDA, geeft de opdracht terug aan de gemeenteraad. Zij adviseert een externe, onafhankelijke informateur in te schakelen om de coalitievorming te leiden

Gladgestreken

Met de vier genoemde partijen werd in Bladel ingezet op een brede coalitie, die vijftien van de negentien raadszetels heeft. CDA en BT hebben er beide vijf, VHP vier en nieuwkomer D66 heeft één zetel. Het grootste breekpunt leek op voorhand het plan voor een nieuwe mfa (multifunctionele accommodatie) in Hapert. BT was faliekant tegen het hoge prijskaartje van dat plan. Maar juist die hobbel werd al aan het begin van de besprekingen gladgestreken. De partijen spraken af in te stemmen met een netto investering van 15,25 miljoen euro. Daarbij hoorde een inspanningsverplichting om tijdens het proces te zoeken naar mogelijkheden om dat bedrag naar beneden bij te stellen.

“Hoe leg je uit dat een nieuwe partij met één restzetel een wethouder mag leveren, terwijl die niet nodig is voor een meerderheid?”

Davy Jansen (Bladel Transparant)

Donderdagavond liep de coalitievorming toch stuk. CDA en BT spraken uit geen heil te zien in de deelname van D66. „Er zijn nogal wat verschillen met D66″, zegt Sjan Vervoort (CDA). Ze doelt op de bestuurlijke toekomst van Bladel en de intensieve veehouderij, twee belangrijke dossiers. „We hebben op inhoud de conclusie getrokken dat het niet zinvol is verder te praten met D66″, zegt Davy Jansen (BT). „En hoe leg je uit dat een nieuwe partij met één restzetel een wethouder mag leveren, terwijl die partij niet nodig is voor een ruime meerderheid?”

Verrassing

De opstelling van de twee partijen komt voor Dorus Daris (D66) als een ‘volkomen verrassing’. „We hebben ons deel in de hete hangijzers toegezegd. Vreemd dat CDA en BT hier nu pas mee komen en niet drie weken geleden.” VHP zag wel meerwaarde in deelname van D66. „Uit de eerste gesprekken is geen enkel onoverbrugbaar verschil naar voren gekomen”, zegt lijsttrekker Wim van der Linden. „Met zo’n brede coalitie bouw je zekerheid in als één van de partijen vertrekt. Je houdt dan toch een coalitie met een meerderheid over.” Hij wijst op de bestuurlijke chaos in Bladel vorig jaar, toen PRO5 de stekker uit de coalitie trok en met de oppositie in zee ging. „Ik heb niet de indruk dat CDA daar veel van geleerd heeft.”

Scroll Up