22-03-2018 (1) ED

CDA blijft de grootste in Bladel, lokale partij Bladel Transparant grootste stijger

BLADEL – CDA en Bladel Transparant zijn met ieder vijf zetels de grootste partijen in Bladel geworden. Het CDA blijft de grootste in de gemeente Bladel. De partij bezet de komende periode vijf zetels in de gemeenteraad. Dat zijn er net zo veel als Bladel Transparant (BT). Die lokale partij was de grootste stijger. Ze kreeg 2.079 stemmen tegenover 1.535 in 2014 (destijds goed voor drie zetels).

Twan Linders 21-03-18, 23:19 Laatste update: 22-03-18, 01:16


CDA-lijsttrekker Anjo van de Huygevoort barstte in luid gejuich uit toen de uitslagen van de laatste stembureaus bekendgemaakt werden. „Ik ben supertrots dat de kiezers ons zoveel vertrouwen hebben gegeven. We zijn duidelijk geweest in onze standpuntenDavy Jansen (BT) noemde de uitslag ‘top’. „We zijn flink gegroeid. Onze tactiek om de jeugd mee te laten praten heeft effect gehad.”

De Vrije Hapertse Partij (VHP) haalde tweehonderd stemmen meer dan vier jaar geleden, maar bleef qua aantal zetels gelijk: vier stuks. „Ik ben heel dik tevreden”, zei lijsttrekker Wim van der Linden. „Er deden een aantal nieuwe partijen mee. Het is altijd afwachten hoe kiezers daarop reageren.”

De grote verliezer in Bladel was PRO5. De partij verloor ruim driehonderd kiezers en ging van vier naar drie zetels. Lijsttrekker Hugo Maas was teleurgesteld. „We zaten de afgelopen tien maanden in een positieve flow. Ik had het gevoel dat we stijgende waren.” Waarom het toch niet gelukt is, kon hij gisteravond nog niet zeggen.

Omdat de gemeente Bladel in de afgelopen periode de grens van twintigduizend inwoners passeerde, waren er negentien raadszetels te verdelen. Eén daarvan gaat naar nieuwkomer D66. „Landelijk zit D66 in zwaar weer. Wat dat betreft ben ik blij met deze zetel”, zei lijsttrekker Dorus Daris. Met name op het gebied van duurzaamheid denkt hij de komende periode veel te kunnen bereiken.

De VVD gaat terug van twee zetels naar één. „Heel jammer, we hadden graag een tandje bij willen zetten”, zei lijsttrekker Pauline Hospel.

Rob van Deursen van Bladels Belang keert niet terug in de raad. „Ik had het wel aan zien komen, maar het is nog steeds een bittere pil.” Heeft het feit dat hij soms een ongeleid projectiel in de raadzaal was hem parten gespeeld? „Juist niet, denk ik. Wel het feit dat we maar twee mensen op onze kieslijst hadden, mijn vrouw en ik.” Ook nieuwkomer TrefZeker Hapert wist geen zetel te bemachtigen.

In Bladel liggen een aantal grote thema’s op tafel. De bestuurlijke herindeling, de mfa (multifunctionele accommodatie) in Hapert, de intensieve veehouderij. Partijen hadden zich duidelijk uitgesproken, dus er was wat te kiezen. Het lijkt de verklaring voor de hoge opkomst in Bladel: van 55,6 procent tegenover 50,25 procent in 2014.

Scroll Up